Oktoberkoret

Forside

Projekter

Repertoire

Billeder Koncerter

Kommende koncerter

Noder

Links

Kontakt

Øveprogram 2010

Oktoberkorets grundlag

 
Mikis Theodorakis
- kontroversiel og elsket

Mikis Theodorakis blev født på den græske ø Chios i 1925. Han har komponeret musik siden barnsben og har studeret musik og komposition ved konservatorierne i Athen og Paris.

Theodorakis har beskæftiget sig med alle former for kompositionsmusik: symfonier, balletmusik, musik for klaver og for mindre ensembler. Især årene i Paris fra 1954 til 1957 blev brugt til at komponere klassisk musik.

Hjemkommet til Grækenland begyndte han, som mange andre store komponister før ham, at beskæftige sig med folkemusik. Den græske folkelige musik skulle have sin værdighed tilbage, som han udtrykte det.

Det betød stor national popularitet, samtidig med at han blev ignoreret af magteliten og hans musik ikke måtte spilles på de græske radiostationer på grund af det politiske indhold.

Sit store internationale gennembrud fik han som komponist med musikken til filmen 'Zorba', Grækeren, med Anthony Quinn i hovedrollen.


Politisk aktiv

Igennem alle årene som komponist har Theodorakis været politisk aktiv, i de tidligere år som medlem af det græske kommunistparti og senere i en række venstrefløjsgrupper.

Theodorakis kæmpede i modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig og blev taget til fange og udsat for tortur, som har mærket ham for livet. Da han senere blev sat fri sluttede han sig til den græske partisanbevægelse EAM og kæmpede på deres side under den græske borgerkrig fra 1945 til 1949.

Han blev fanget og sendt i eksil på øen Ikaria. Senere blev han overført til øen Makronisos, der nærmest fungerede som en koncentrationslejr under borgerkrigen. Her blev han atter udsat for tortur.

Ved valget i 1964 blev han valgt ind i parlamentet for det venstreradikale parti EDA og blev fængslet straks efter.

Efter oberstjuntaens kup den 21. april 1967 blev Theodorakis først sat i husarrest og senere i Averofffængslet, hvor mange af hans politiske kammerater bliver myrdet og torteret i cellerne ved siden af for at knække ham. Han interneres på fangeøen Oropos.

Det fascistiske oberstregime udstedte et forbud mod at spille og sågar lytte til hans musik i Grækenland.

Efter en sultestrejke og kraftigt pres fra statsledere og kulturpersonligheder i hele verden blev han landsforvist og boede indtil juntaens fald i 1974 i Paris.Her skriver han musik til tretten af digtene i den store digtcyklus Canto General - Den store Sang - af Pablo Neruda.Svigtede venstre-kræfterne

Mikis Theodorakis er over flere gange medlem af det græske parlament og i 1990-1992 er han minister uden portefølje i en højrefløjsregering under Constantine Mitsotakis, hvilket han senere har undskyldt med at han ville redde landet.

Han har da også i de senere år lagt sin prestige og verdensberømmelse ind i protester mod krigen i Kosovo og Irak, for palæstinensernes rettigheder og opbygget venskabelige og kulturelle bånd til Grækenlands officielle ærkefjende Tyrkiet.

Theodorakis har i flere omgange været musikalsk leder af Det Græske Radiosymfoniorkester. Han er stadig en aktiv komponist og har så sent som i 2006 skrevet en ny stor sangcyklus 'Odysseen' til digte af Kostas Kartelias. Værket er udkommet i 2007 i en indspilning med Theodorakis' foretrukne kvindelige fortolker Maria Farantouri.

Mikis Theodorakis er stadig en kontroversiel person i et Grækenland, som ikke har gjort op med borgerkrigsårene og årene under oberstjuntaen, selv om han for længst har trukket sig tilbage fra det offentlige liv.